Είναι πολύ φυσικό για ένα άτομο να χάνει 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανανέωσης των μαλλιών του σώματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους υποφέρουν με βαριά τριχόπτωση. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες αιτίες τριχόπτωσης πίσω από αυτό, όπως φάρμακα, χημειοθεραπεία, έκθεση σε ακτινοβολίες και ορισμένες χημικές ουσίες, διατροφικοί και ορμονικοί παράγοντες, θυρεοειδής νόσος, δερματική νόσος, στρες κ.λπ.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση είναι προσωρινή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμη ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες της τριχόπτωσης εξηγούνται εδώ.
Ορμονικοί Παράγοντες
Οι ορμόνες, είναι διεγερτικές για την ανάπτυξη των μαλλιών και προκαλούν προβλήματα τριχόπτωσης. Οι ορμόνες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των μαλλιών μας.
Η αραίωση των μαλλιών είναι ένα από τα ορμονικά προβλήματα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η αραίωση μαλλιών στα αρσενικά είναι συγκεκριμένη και ακολουθεί ένα μοτίβο από το μέτωπο έως την κορυφή. Η αραίωση μαλλιών στις γυναίκες δεν ακολουθεί κανένα συγκεκριμένο μοτίβο.
Η αραίωση των μαλλιών προκαλείται από το ανδρογόνο Διυδροτεστοστερόνη (DHT). Όλοι έχουν DHT, αλλά μόνο μερικοί υποφέρουν από προβλήματα μαλλιών. Αυτό οφείλεται στα θυλάκια των τριχών, τα οποία έχουν μεγαλύτερο αριθμό υποδοχέων ανδρογόνων για να συνδέσουν το DHT. Μέχρι σήμερα, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα προβλήματα αραίωσης μαλλιών είναι τα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα είναι προληπτικά φάρμακα που εμποδίζουν τη δημιουργία DHT. Στο μέλλον ενδέχεται να λάβουμε γονιδιακή θεραπεία για προβλήματα αραίωσης μαλλιών.
Τοκετός
Πολλά γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση μετά τον τοκετό. Σε μια τέτοια κατάσταση, πολλά από τα μαλλιά εισέρχονται στη φάση ανάπαυσης. Μερικά από τις γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση μέσα σε δύο έως τρεις μήνες μετά τον τοκετό.
Το πρόβλημα τριχόπτωσης που οφείλεται στην εγκυμοσύνη, είναι προσωρινό και σε πολλές από τις περιπτώσεις εξαλείφεται μέσα στο χρόνο, σε 1 έως 6 μήνες. Αυτό συμβαίνει λόγω των διαφορετικών ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντισυλληπτικά χάπια
Οι γυναίκες που έχουν λάβει αντισυλληπτικά χάπια, συχνά αντιμετωπίζουν απώλεια μαλλιών. Η ανδρογόνος αλωπεκία προκαλείται λόγω διαφόρων ορμονικών αλλαγών.
Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένειά τους, πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους προτού πάρουν οποιαδήποτε αντισυλληπτικά χάπια. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός και μπορεί να σταματήσει σε 1 έως 6 μήνες. Ωστόσο, σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να επαναφέρει κάποια από τα μαλλιά της που χάθηκαν λόγω της ανδροειδούς αλωπεκίας.
Ανεπαρκής διατροφή
Η ανεπαρκής διατροφή, ανήκει επίσης στις κοινές αιτίες τριχόπτωσης. Μια καλή ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά, είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των μαλλιών σας. Ένα άτομο που τρώει λιγότερες πρωτεΐνες ή έχει ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες συχνά πάσχει από τριχόπτωση. Γενικά για την εξοικονόμηση πρωτεϊνών, το σώμα μας ωθεί τα αναπτυσσόμενα μαλλιά σε φάση ανάπαυσης. Εάν τα μαλλιά σας μπορούν να τραβηχτούν από τη ρίζα πολύ εύκολα, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ισορροπημένης διατροφής. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Χαμηλός σίδηρος
Εάν κάποιο άτομο δεν έχει πρόσβαση σε πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα ή το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετό σίδηρο, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μαλλιά. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη σιδήρου. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο στο σώμα μπορεί να ανιχνευθεί με εργαστηριακές εξετάσεις και μπορεί να διορθωθεί λαμβάνοντας μια δίαιτα πλούσια σε χάπια σιδήρου και σιδήρου.
Ασθένεια
Η απώλεια μαλλιών λόγω κάποιας ασθένειας είναι πολύ συχνή, ωστόσο αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι προσωρινός και τα χαμένα μαλλιά μπορεί να αναπτυχθούν ξανά. Ασθένειες όπως σοβαρή λοίμωξη ή γρίπη και υψηλός πυρετός, θυρεοειδής νόσος κ.λπ. μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
Ορισμένα φάρμακα, θεραπείες για τον καρκίνο και χρόνιες ασθένειες προκαλούν επίσης τριχόπτωση. Ένα άτομο που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα απώλειας μαλλιών.
Ωστόσο, τα προβλήματα τριχόπτωσης τέτοιου είδους, είναι γενικά προσωρινά και μπορούν να επιλυθούν λαμβάνοντας μια καλή διατροφή και επαγγελματική βοήθεια.