Τα κλινικά χαρακτηριστικά της φαλάκραw στις γυναίκες εμφανίζονται συνήθως κατά την πρώιμη εφηβεία και στα τέλη της μέσης ηλικίας. Γίνεται αντιληπτή από τη σταδιακή αραίωση των μαλλιών πάνω από την μετωπική περιοχή. Συνήθως, η γυναικεία φαλάκρα δεν συνοδεύεται από αυξημένη απόρριψη μαλλιών. Το τριχωτό της κεφαλής γίνεται όλο και πιο ορατό καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.
Τις περισσότερες φορές, το κεντρικό τμήμα του κεφαλιού διευρύνεται λόγω της διάχυτης μείωσης της πυκνότητας των μαλλιών. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν τριχόπτωση σε μικρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής, ενώ άλλες σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.
Εργαστηριακή αξιολόγηση
Οι περισσότερες γυναίκες με φαλάκρα έχουν φυσιολογική εμμηνόρροια, φυσιολογική γονιμότητα και φυσιολογική ενδοκρινική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων σωστών επιπέδων κυκλοφορούντων ανδρογόνων. Επομένως, θα χρειαζόταν εκτεταμένη ορμονική εξέταση μόνο όταν τα συμπτώματα και τα σημάδια περίσσειας ανδρογόνων γίνουν πραγματικά ορατά. Η εργαστηριακή μέτρηση της ολικής ή της ελεύθερης τεστοστερόνης στον ορό, της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης και της προλακτίνης, είναι κατάλληλη όταν υπάρχει υπερτρίχωση, σοβαρή μη ανταποκρινόμενη κυστική ακμή ή γαλακτορροία. Η μέτρηση της θυροτροπίνης, του σιδήρου και της φερριτίνης και ο πλήρης αριθμός αίματος μπορεί να εξαλείψει τις κοινές αιτίες της τριχόπτωσης.
Μοτίβο για την γυναικεία φαλάκρα
Με την πάροδο του χρόνου, οι τρίχες στις περιοχές με φαλάκρα γίνονται σταδιακά μικροσκοπικές. Ωστόσο, ο βαθμός τριχόπτωσης στις γυναίκες δεν είναι τόσο ακραίος όσο σε ορισμένους άνδρες. Οι γυναίκες με τριχόπτωση έχουν μωσαϊκό τρίχας μεταβλητής διαμέτρου στην πληγείσα περιοχή της κορυφής του τριχωτού της κεφαλής. Η αυξημένη απόσταση μεταξύ των τριχών κάνει το κεντρικό τμήμα να φαίνεται πλατύτερο από το μετωπικό σε σύγκριση με το ινιακό τριχωτό της κεφαλής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όγκος των μαλλιών μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται φυσιολογικός, αλλά τα μαλλιά θα σταματήσουν να αναπτύσσονται στο προηγούμενο μήκος τους. Η γυναικεία τριχόπτωση φαίνεται στις γυναίκες από την οπτική μείωση της πυκνότητας των μαλλιών, ενώ στους άνδρες, από την φαλάκρα στις πληγείσες περιοχές.
Θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες
Η απώλεια μαλλιών είναι αποτέλεσμα ανώμαλου κύκλου μαλλιών. Εξαιτίας αυτού, είναι θεωρητικά αναστρέψιμη. Ωστόσο, οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας έχουν όρια στην απόδοσή τους και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρούνται μικρές βελτιώσεις. Η προχωρημένη φαλάκρα μπορεί να είναι ήδη δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό διότι ενδέχεται να έχουν ήδη γίνει ανεπανόρθωτες βλάβες στο βλαστοκύτταρο των θυλάκων, όταν η φλεγμονή περιβάλλει την περιοχή διόγκωσης του θυλακίου. Ορισμένα σχέδια συστηματικής θεραπείας για αυτήν την περίπτωση περιλαμβάνουν:
- Μινοξιδίλη: Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί η Μινοξιδίλη δεν είναι γνωστός, αλλά η θεραπεία φαίνεται να θετικά επηρεάζει τα θυλάκια των μαλλιών των γυναικών, προκαλώντας την ανάκτηση χαμένων τριχών.
- Φιναστερίδη: Η Φιναστερίδη ήταν αποτελεσματική σε άντρες με φαλάκρα αλλά σίγουρα ήταν επικίνδυνο για τις γυναίκες. Αυτό το σχήμα δεν ενδείκνυται για γυναίκες που είναι ακόμη σε ηλικία τεκνοποίησης λόγω της παρουσίας αναστολέων 5α-αναγωγάσης που μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στα έμβρυα.
- Χτενίσματα, χρωματισμός, σπρέι μαλλιών, είναι μέσα καλλυντικής αντιμετώπισης των επιδράσεων της φαλάκρας. Ωστόσο, όταν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, το πληγέν άτομο μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει περούκες.
- Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια άλλη επιλογή, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει αποδεκτή για τη θεραπεία της φαλάκρας στους άντρες. Πλέον χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της τριχόπτωσης των γυναικών. Παρόλα αυτά πολύ λίγες γυναίκες επιλέγουν αυτόν τον τύπο θεραπείας λόγω του κόστους και του πιθανού τραύματος που μπορεί να ακολουθήσει.
Συμπέρασμα
Η τριχόπτωση στις γυναίκες αποτελείται από πολλούς παράγοντες των οποίων τα χαρακτηριστικά καθορίζονται γενετικά. Είναι πιθανό τόσο οι εξαρτώμενοι από ανδρογόνα μηχανισμοί να συμβάλλουν σε αυτήν την περίεργη μορφή τριχόπτωσης. Η ασυνήθιστη απώλεια μαλλιών στις γυναίκες μπορεί να είναι χτύπημα στην αυτοεκτίμηση, την ψυχολογική ευεξία και την εικόνα των γυναικών και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.