Η γυναικεία φαλάκρα είναι η πιο κοινή μορφή προβλημάτων μαλλιών που συναντούν οι γυναίκες. Περιλαμβάνει ένα τυπικό μοτίβο τριχόπτωσης, που προκύπτει από ορμόνες, γήρανση και γενετική προδιάθεση.
Πρότυπο απώλειας μαλλιών που οφείλεται σε αλωπεκία στις γυναίκες
Σε αντίθεση με τους άνδρες, η γυναικεία φαλάκρα δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών ,με ένα καθορισμένο σχέδιο. Τα μαλλιά αρχίζουν να αραιώνουν σε όλο το κεφάλι, αν και δεν υπάρχει υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών. Είναι σπάνιο για την αλωπεκία στις γυναίκες να υπάρξει συνολική φαλάκρα.
Στην περίπτωση των γυναικών, η τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και συνήθως συμβαίνει μετά τα 40.
Τα μοτίβα της γυναικείας φαλάκρας μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά στην εμφάνιση και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής συχνά με πιο αισθητή αραίωση στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
- Διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με πιο αισθητή αραίωση στο εμπρός μέρος του τριχωτού της κεφαλής, χωρίς όμως να εμπλέκεται η μετωπική γραμμή των μαλλιών.
- Διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με πιο αισθητή αραίωση προς το εμπρός μέρος του τριχωτού της κεφαλής, που περιλαμβάνει και μερικές φορές παραβιάζει την μετωπική γραμμή των μαλλιών.
Συμπτώματα αλωπεκίας στις γυναίκες
Σε κανονική κατάσταση, μια γυναίκα τείνει να χάνει περίπου 100-125 τρίχες την ημέρα. Η απώλεια περισσότερων μαλλιών από αυτό δείχνει ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική.
Οι ακόλουθες δύο καταστάσεις υποδηλώνουν αλωπεκία στις γυναίκες –
- Αραίωση μαλλιών σε ολόκληρο το κεφάλι
- Απώλεια μαλλιών στην κορυφή ή στη γραμμή των μαλλιών, από ήπια έως μέτρια
Αιτίες της γυναικείας φαλάκρας
Η ασθένεια προκαλείται από την παρουσία μιας αρσενικής ορμόνης που ονομάζεται τεστοστερόνη στο γυναικείο σώμα. Η τεστοστερόνη παράγεται από ανδρογόνο ορμόνη.
Ορισμένες γυναίκες είναι σαφώς πιο ευαίσθητες στην τεστοστερόνη από άλλες. Αυτή η ευαισθησία έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής τους. Η τεστοστερόνη αλληλεπιδρά με το ένζυμο 5 άλφα αναγωγάση που παράγεται από τον οργανισμό. Η αλληλεπίδραση προκαλεί την παραγωγή DHT στο θυλάκιο των μαλλιών.
Το DHT προκαλεί παραγωγή κοντύτερων και λεπτότερων τριχών. Όταν το DHT δεν λαμβάνεται καλά από τα θυλάκια των μαλλιών, προκαλεί μειωμένη παροχή αίματος και προκαλεί αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής.
Διάγνωση στο γυναικείο μοτίβο τριχόπτωσης
Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερο προφανή μοτίβα τριχόπτωσης από τους άνδρες και αντιμετωπίζουν συχνότερη τριχόπτωση χωρίς την ύπαρξη κάποιου μοτίβου, από τους άνδρες. Η διάγνωση της τριχόπτωσης των γυναικών πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικευμένο και έμπειρο γιατρό.
Ο γιατρός διαγιγνώσκει αυτήν την ασθένεια των μαλλιών με βάση την εμφάνιση και το σχήμα της τριχόπτωσης. Ελέγχει επίσης εάν μπορούν να αποκλειστούν και άλλες πιθανές αιτίες απώλειας μαλλιών. Μπορεί επίσης να ζητήσει βιοψία δέρματος ή άλλες διαδικασίες για τη διάγνωση ιατρικών διαταραχών.
Θεραπεία στο γυναικείο μοτίβο τριχόπτωσης
Η διάγνωση της γυναικείας φαλάκρα πρέπει να ακολουθείται από κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως χορηγείται στον ασθενή Regaine. Ένα άλλο φάρμακο είναι το Aldactone, το οποίο είναι χρήσιμο ειδικά για τις γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση μετά την εμμηνόπαυση. Τέλος, μια σύγχρονη και δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιείται στην περίπτωση της γυναικείας φαλάκρας είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.