Share This Post

Πληροφορίες τριχόπτωσης

Κληρονομική τριχόπτωση-Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

κληρονομική τριχόπτωση

Το συνηθισμένο είδος της τριχόπτωσης, που ονομάζεται κληρονομική τριχόπτωση, μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά οι γυναίκες συνήθως επηρεάζονται λιγότερο από τους άνδρες. Η κατάσταση είναι τόσο κοινή που σχεδόν μπορεί να θεωρηθεί μέρος της κανονικής διαδικασίας γήρανσης.

Συμπτώματα απώλειας μαλλιών

Το μοτίβο της τριχόπτωσης και της φαλάκρας είναι διαφορετικό για άνδρες και γυναίκες. Στους άντρες οι ειδικές περιοχές στο κεφάλι αρχίζουν να είναι τελείως φαλακρές. Αυτές οι περιοχές είναι συνήθως το μπροστινό μέρος και η πίσω πλευρά του κεφαλιού. Η τριχόπτωση στη συνέχεια εξελίσσεται, με αυτές τις περιοχές να εκτείνονται και το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού μπορεί να είναι εντελώς χωρίς μαλλιά.

Στις γυναίκες όλα τα μαλλιά στο κεφάλι αρχίζουν να αραιώνονται. Οι γυναίκες σπάνια έχουν τελείως φαλακρές περιοχές στο κεφάλι τους, αλλά τα μαλλιά συχνά γίνονται τόσο λεπτά ώστε το τριχωτό της κεφαλής να είναι καθαρά ορατό στα μαλλιά.

Οι αιτίες της απώλειας μαλλιών

Το δέρμα έχει στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα, που ονομάζεται επιδερμίδα, αποτελείται από επιθηλιακά κύτταρα. Κάτω από αυτό βρίσκεται το κομμάτι που αποτελείται από συνδετικό ιστό. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα στρώμα που ονομάζεται υποδερμία που αποτελείται κυρίως από λιπώδη κύτταρα.

Το δέρμα έχει στενούς πόρους, που εκτείνονται από την επιφάνεια μέχρι την κορυφή του υπο-δερμίου, που ονομάζονται θυλάκια τρίχας. Μια τρίχα εκτείνεται από μια ζώνη ανάπτυξης στο κάτω μέρος κάθε θύλακα τρίχας και έξω στην επιφάνεια του δέρματος

Με την κοινή μορφή τριχόπτωσης, μια ουσία στο σώμα, η διυδροτεστοστερόνη (DHT), δίνει ένα σήμα στα κύτταρα των μαλλιών. Έτσι, αυτά διαιρούνται λιγότερο έτσι ώστε η παραγωγή μαλλιών να επιβραδύνεται ή να σταματά.

Το DHT είναι ένα μεταβολικό προϊόν από την τεστοστερόνη, την ανδρική ορμόνη. Επίσης, οι γυναίκες έχουν κάποια ποσότητα τεστοστερόνης και DHT στο σώμα τους, και ως εκ τούτου η τριχόπτωση επηρεάζει επίσης τις γυναίκες.

Μόνο τα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στην επίδραση του DHT θα επιβραδύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης. Αυτή η ευαισθησία κληρονομείται από τους γονείς από ορισμένα άτομα ενώ από άλλα όχι. Τα κύτταρα των θυλακίων στα κάτω μέρη της κεφαλής είναι συνήθως επίσης ανθεκτικά έναντι της επίδρασης από DHT, και ως εκ τούτου αυτές οι περιοχές σπάνια φαίνονται φαλακρές.

Η αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης των μαλλιών δεν επηρεάζεται μόνο από την DHT. Άλλες ουσίες που βρίσκονται στον ιστό μπορεί να δώσουν στα κύτταρα σήματα για διαίρεση περισσότερο και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορεί να κάνουν τη διαδικασία ανάπτυξης πιο αποτελεσματική. Ορισμένες ουσίες στον ιστό μπορεί επίσης να μπλοκάρουν το DHT ή να διευκολύνουν την απομάκρυνση αυτής της ουσίας. Επομένως, όλα τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην επίδραση της DHT δεν θα χάσουν τα μαλλιά στον ίδιο βαθμό.

Επιλογές θεραπείας για την κληρονομική τριχόπτωση

Η καλή διατροφή που δίνει στο σώμα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στη σωστή ποσότητα μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα της τριχόπτωσης.

Υπάρχουν φαρμακολογικά προϊόντα στην αγορά που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια μαλλιών, αλλά συνήθως όχι 100% αποτελεσματικά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπερτροφίας του προστάτη έχουν επίσης αποδειχθεί ότι σταματούν την τριχόπτωση και αναγκάζουν τα μαλλιά να αναγεννηθούν, επειδή αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την ουσία DHT. Το Propecia είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα με βάση ένα πρωτότυπο φάρμακο προστάτη.

Το Regaine είναι ένα τοπικό φάρμακο που εφαρμόζεται 2-3 φορές κάθε μέρα που δεν εμποδίζει το DHT, αλλά διεγείρει τα κύτταρα των θυλάκων των τριχών να πολλαπλασιαστούν καλύτερα.

Υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα στην αγορά για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν πολλές ουσίες που συνεργάζονται με διαφορετικές αρχές.

Μπορεί να περιέχουν βιταμίνες ή μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών. Άλλες ουσίες δίνουν σήματα στα τριχοθυλάκια για αύξηση της τριχοφυΐας, για παράδειγμα προκυανιδίνη Β2. Ορισμένα συστατικά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν την οξειδωτική επίθεση στα θυλάκια, όπως η L-αργινίνη.

Ορισμένα φυσικά προϊόντα περιέχουν επίσης ουσίες που εμποδίζουν την DHT. Το εκχύλισμα Σάο Παλμέτο περιέχει ουσίες που δρουν ως αποκλειστές DHT με τον ίδιο σχεδόν μηχανισμό με τα φάρμακα του προστάτη.

Ακόμα άλλα συστατικά μπορούν να μειώσουν τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT. Το εκχύλισμα τσαγιού Grean έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ουσίες με αυτό το αποτέλεσμα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της φαλάκρας. Με μια χειρουργική επέμβαση, τριχοθυλάκια από υγιή τμήματα του κεφαλιού μετακινούνται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>