Οι πιέσεις της κοινωνίας για εμφάνιση όμορφων ανθρώπων δημιουργούν άσχημα συναισθήματα στον πάσχοντα από αλωπεκία. Συχνά είναι τα συναισθήματα απομόνωσης από την κατάσταση αυτή. Οι ψυχολογικοί παράγοντες για αυτόν που χάνει τα μαλλιά του σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι καταστροφικός. Έχει εκτιμηθεί ότι το 50% των ανδρών ηλικίας έως 50 ετών πάσχουν από αλωπεκία και το 40% των γυναικών υποφέρουν από αλωπεκία από την ηλικία της εμμηνόπαυσης. Παρόλα αυτά με τις κατάλληλες γνώσεις σχετικά με το θέμα, η θεραπεία της αλωπεκίας είναι σήμερα κάτι που είναι εφικτό.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την αλωπεκία. Πάνω από το 25% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από αλωπεκία συνήθως έχουν κάποιον στην οικογένειά τους που έχει ή έπρεπε να θεραπεύσει αλωπεκία σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ αλωπεκίας και άγχους ή τραύματος κάποιου είδους.
Στην ανδρική και γυναικεία φαλάκρα, ο ένοχος είναι η διυδροτεστοστερόνη ή DHT, που προέρχεται από το ανδρογόνο που είναι ανδρική ορμόνη. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, το ανδρογόνο μετατρέπεται σε DHT. Εκείνοι με μεγαλύτερη ενζυμική δραστηριότητα έχουν περισσότερη σύνδεση DHT στους υποδοχείς των τριχοθυλακίων. Εάν πλημμυριστούν από DHT, τα θυλάκια μεγαλώνουν λεπτότερες τρίχες κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ανάπτυξης. Τελικό στάδιο της διαδικασίας αυτής είναι η απώλεια των τριχοθυλακίων.
Πώς να αντιμετωπίσετε την αλωπεκία είναι κάτι που πρέπει να αναζητήσετε και να επιτύχετε. Ωστόσο, για μέγιστα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια. Εάν ξεκινήσετε τώρα και ενσωματώσετε μια ρουτίνα στον καθημερινό τρόπο ζωής σας, είναι πιθανόν να μπορέσετε να επιτύχετε την θεραπεία της αλωπεκίας, σε σύντομο χρονικό διάστημα.