Share This Post

Αιτίες Τριχόπτωσης

Συχνές αιτίες για την απώλεια των μαλλιών

απώλεια των μαλλιών

Μία από τις πιο συχνές πτυχές της θεραπείας της τριχόπτωσης, είναι η τάση τόσων πολλών ανθρώπων, να αναζητούν λύσεις, χωρίς πρώτα να καθορίζουν τι έχει προκαλέσει την απώλεια των μαλλιών τους.

Κύκλος της τρίχας

Στην καλύτερη περίπτωση, οι πάσχοντες μπορεί να σπαταλήσουν χρήματα για θεραπείες, που δυστυχώς δεν είναι κατάλληλες για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στη χειρότερη περίπτωση, μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να διακινδυνεύσουν την υγεία τους, με αυτο-συνταγογράφηση ισχυρών φαρμακευτικών ουσιών. Δεν είναι πρόβλημα οι πάσχοντες από απώλεια των μαλλιών να εξοικονομούν χρήματα, αγοράζοντας φθηνά γενόσημα φάρμακα στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν επιβεβαίωση από τον γιατρό τους, ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο ταιριάζει με τις ατομικές τους ανάγκες.

Πριν εξετάσουμε τις πιο κοινές αιτίες της πρόωρης τριχόπτωσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι ως ένα βαθμό, η απώλεια των μαλλιών απολύτως φυσιολογική. Οι τρίχες αναπτύσσονται από τριχοθυλάκια, τα οποία είναι μικροσκοπικά όργανα του δέρματος και έχουν σχεδιαστεί για να μεγαλώνουν μια τρίχα, η οποία στην συνέχεια ακολουθεί αυτόν τον επαναλαμβανόμενο κύκλο:

 1. Μεγάλη περίοδος ανάπτυξης (Στάδιο Anagen) – αυτή η φάση διαρκεί συνήθως μεταξύ δύο και επτά ετών με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 15 εκατοστά κάθε χρόνο.
 2. Σύντομη μεταβατική περίοδος (Στάδιο Catagen) – αυτή η περίοδος μετάβασης διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο άξονας των μαλλιών αποσπάται και κινείται προς τα πάνω μέσα στο θυλάκιο.
 3. Περίοδος ανάπαυσης (Στάδιο Telogen) – αυτή η φάση διαρκεί περίπου τρεις μήνες επιτρέποντας στα μαλλιά να αποκολληθούν πριν πέσουν έξω.

Ανδρογενετική αλωπεκία και απώλεια των μαλλιών

Σε αυτό το σημείο μια νέα τρίχα αρχίζει να μεγαλώνει, επαναλαμβάνοντας τον κανονικό κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών. Δυστυχώς, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών. Αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε μορφές αραίωσης μαλλιών ή πρόωρη φαλάκρα.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης, αφού αντιπροσωπεύει έως και το 95% της τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες. Συνήθως συνδέεται με τη γήρανση και αναπτύσσεται σε προβλέψιμα στάδια για διάφορες χρονικές περιόδους. Κάθε τριχοθυλάκιο ακολουθεί έναν γενετικά προγραμματισμένο κύκλο ανάπτυξης, με ορισμένα θυλάκια να κωδικοποιούνται για να παραμένουν ενεργά για μικρότερο χρόνο σε σχέση με κάποια άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των κληρονομικών μοτίβων φαλάκρας, που είναι τόσο οικεία σε όλους μας.

Για να εμφανιστεί αυτός ο τύπος φαλάκρας, πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

 1. Γενετική προδιάθεση για την τριχόπτωση.
 2. Η παρουσία ανδρικών ορμονών.
 3. Γήρανση – με άλλα λόγια, αρκετός χρόνος για τους δύο πρώτους παράγοντες να ασκήσουν επιρροή.

Όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες παράγουν ανδρικές ορμόνες όπως τεστοστερόνη και DHT. Αυτές έχουν ένα χρήσιμο ρόλο και στα δύο φύλα, αλλά προφανώς εμφανίζονται σε πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις. Είναι τα υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων που βρίσκονται στα αρσενικά, κάτι που εξηγεί γιατί αυτή η μορφή τριχόπτωσης επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.

Εν συντομία, αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών ως εξής:

 1. Υψηλά επίπεδα του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάσης εμφανίζονται σε ορισμένα κύτταρα του θυλακίου των τριχών και των σμηγματογόνων αδένων.
 2. Η 5-άλφα-αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT.
 3. Η DHT προκαλεί μικροσκοπικές τρίχες.
 4. Αυτό αφήνει κοντές, μαλακές τρίχες που προσφέρουν ανεπαρκή κάλυψη στο τριχωτό της κεφαλής.
 5. Οι φάσεις ανάπτυξης σταδιακά γίνονται μικρότερες, έως ότου αυτές οι τρίχες χαθούν για πάντα.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η Γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), θεωρείται μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τα θυλάκια να σταματήσουν να παράγουν τρίχες σε διάφορα σημεία στο κεφάλι. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προχωρήσει στο στάδιο όπου χάνονται όλα τα μαλλιά στο κεφάλι (alopecia totalis) ή ακόμη και στη πλήρη απώλεια των τριχών του σώματος (alopecia universalis).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά θα επανεμφανιστούν μόνα τους, αλλά μέχρι τότε, η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για τους πάσχοντες, καθώς η αιτία της μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Εάν αισθάνεστε ότι πάσχετε από αυτή τη μορφή τριχόπτωσης, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας που θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, η οποία θα περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας.

Τελογενής Τριχόρροια

Η Τελογενής Τριχόρροια (Telogen effluvium), χαρακτηρίζεται από μια γενική αραίωση ή απώλεια των μαλλιών, για μια περίοδο μηνών και συνηθέστερα συναντάται σε άτομα που έχουν πρόσφατα βιώσει ιατρικό θέμα. Συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τον τοκετό, τη χειρουργική επέμβαση, σοβαρή ασθένεια, ψυχολογικό στρες και χημειοθεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι η ανώμαλη συμπεριφορά ανάπτυξης που σχετίζεται με το telogen effluvium είναι προσωρινή και αναστρέψιμη.

Διάφορες άλλες αιτίες για την απώλεια των μαλλιών

Υπάρχουν πολλές άλλες λιγότερο συχνές αιτίες απώλειας μαλλιών που πρέπει να ελεγχθούν πριν επιλεγεί μια θεραπεία. Υπάρχει η αλωπεκία που προκύπτει από συνεχές τράβηγμα, συνήθως ως αποτέλεσμα του κομμωτηρίου. Οι σπασμένες τρίχες μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση, που συχνά προκαλούνται από υπερβολική χρήση προϊόντων styling των μαλλιών ή έκθεση σε χημικές ουσίες και στον ήλιο. Τέλος, σοβαρές ασθένειες ή διατροφικές ανεπάρκειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια των μαλλιών.

Συνοψίζοντας, η διάγνωση των πραγματικών αιτιών της τριχόπτωσης δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Μόλις εσείς και ο γιατρός σας εντοπίσετε μια αιτία, τότε μπορείτε να εργαστείτε για την αποκατάσταση των μαλλιών σας στην προηγούμενη μορφή τους. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι οι περισσότερες μορφές τριχόπτωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Λάβετε ένα δωρεάν δείγμα Κάντε κλικ εδώ