Share This Post

Πληροφορίες τριχόπτωσης

Ασθένειες των μαλλιών και εμφάνιση τριχόπτωσης

ασθένειες των μαλλιών

Οι ασθένειες των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι αλληλένδετες. Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί το ένα χωρίς το άλλο. Κανένας παράγοντας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η καθολική αιτία των παθήσεων των μαλλιών. Υπάρχουν πολλές αιτίες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι δύο τύποι για τις ασθένειες των μαλλιών

Οι αιτίες της τριχόπτωσης μπορούν να χωριστούν ευρέως στις ακόλουθες δύο ομάδες:

Το προσωρινό αποτέλεσμα και αυτό που συνεπάγεται παρατεταμένης δράσης και συνήθως προκαλείται από γενετική.

α) Το προσωρινό αποτέλεσμα – Συνήθως τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα και λοιπές θεραπείες.

β) Παρατεταμένες ασθένειες τριχόπτωσης – Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία. Μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φανεί αναποτελεσματική. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση όπως η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι ο τρόπος.

Οι αιτίες της προσωρινής τριχόπτωσης για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τη γέννηση παιδιού, τη χρήση χαπιών αντισύλληψης κ.λπ. Ένας άλλος βασικός παράγοντας μπορεί να είναι η ορμονική ανισορροπία. Αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις προκαλώντας φαλάκρα. Το τελευταίο περιλαμβάνεται στη λίστα των κύριων παθήσεων των μαλλιών.

Σχέση μεταξύ των παθήσεων των μαλλιών και της τριχόπτωσης

Μερικές φορές διαπιστώνεται ότι μια συγκεκριμένη αιτία απώλειας μαλλιών σχετίζεται συχνότερα με μια συγκεκριμένες ασθένειες των μαλλιών. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αναφερθεί στα ελαττώματα του άξονα μαλλιών. Αυτά τα ελαττώματα προκαλούνται συνήθως από την υπερβολική χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών και προϊόντων styling.

Ομοίως, οι μολυσματικές ασθένειες έχουν τη ρίζα τους στο ανθυγιεινό τριχωτό της κεφαλής.

Οι κοινές αιτίες για τις ασθένειες των μαλλιών

Οι κοινές αιτίες των ασθενειών τριχόπτωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ορμονική ανισορροπία
  • Ασθένεια
  • Κακό στυλ μαλλιών
  • Ανεπαρκής διατροφή
  • Ορμονική ανισορροπία

Στους άνδρες – Η ορμονική ανισορροπία είναι η κύρια αιτία των ασθενειών τριχόπτωσης στους άνδρες. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνης παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της τριχόπτωσης. Το ένζυμο 5 άλφα αναγωγάση στα θυλάκια των τριχών μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Το τελευταίο είναι το πιο ισχυρό ανδρογόνο που προάγει την αρσενική φαλάκρα, την κοινή ασθένεια τριχόπτωσης.

Στις γυναίκες – Η ανισορροπία στη θυρεοειδή ορμόνη είναι βασική αιτία ξαφνικής τριχόπτωσης μεταξύ των γυναικών. Ο θυρεοειδής αδένας είναι η κατάσταση υπερδραστηριότητας και υπό ενεργό δράση μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον κυτταρικό μεταβολισμό των πρωτεϊνών του τριχωτού της κεφαλής, των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των μετάλλων.

Η ορμονική ανισορροπία προκαλεί επίσης τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη μαρτυρεί υψηλό επίπεδο ορμονών οιστρογόνων. Αυτό προκαλεί το ποσοστό των τριχοθυλακίων στη φάση ανάπτυξης του αναγόνου. Ωστόσο, μετά τη γέννηση του παιδιού υπάρχει μια ταχεία πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων. Κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός θυλακίων τρίχας μετατοπίζεται σε φάση καταγόνου. Και σταδιακά τα μαλλιά πέφτουν.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τριχόπτωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι γενικά προσωρινής φύσης. Παρόλα αυτά, αν συνεχιστεί για μήνες, τότε μπορεί να υποδηλώνει ορμονική ανισορροπία στο σώμα. Και η ορμονική ανισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτεί σωστή θεραπεία.

Ασθένεια

Μερικές από τις ορώδεις παθήσεις όπως ο υψηλός πυρετός, η σοβαρή λοίμωξη ή η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν τα θυλάκια των τριχών σε μια φάση ανάπαυσης. Αυτή η κατάσταση που ονομάζεται telogen effluvium έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχόπτωσης. Αλλά πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση που ακολουθείται από κανονικότητα.

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο εμποδίζουν επίσης την ανάπτυξη των ινών των μαλλιών. Τα μαλλιά γίνονται λεπτά και σπάνε. Και σταδιακά εμφανίζεται τριχόπτωση. Η κατάσταση ξεκινά μέσα σε μία έως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας. Η θεραπεία μπορεί να δει τους ασθενείς να χάνουν έως και το 90% των τριχών του τριχωτού της κεφαλής τους.

Κακό στυλ μαλλιών

Σημαίνει τη χρήση ορισμένων τεχνικών styling μαλλιών που οδηγούν σε ασθένειες τριχόπτωσης, όπως η αλωπεκία έλξης. Σε αυτήν την κατάσταση οι ίνες των τριχών τραβούνται από το θυλάκιο των μαλλιών από ένα χτένισμα που τραβά στις ρίζες των ινών των μαλλιών. Ένα παράδειγμα τέτοιου ελαττωματικού στιλ μαλλιών είναι το πλέξιμο του καλαμποκιού.

Καλλυντικές θεραπείες όπως χρωματισμός ή ίσιωμα μαλλιών μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα εάν δεν ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία.

Ανεπαρκής διατροφή

Η λήψη δίαιτας για γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τέτοιες δίαιτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, προκαλώντας υποσιτισμό. Οι μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες που δεν έχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Share This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>